Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - blinkehinnefremfall + morgenkvalme + paracet

lagt inn 9. feb. 2014, 12:55 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:28 ]

Blinkhinnefremfall

Katten min har de siste dagene hatt en hvit hinne som dekker nesten halve øyet fra nedre øyelokk og opp, på begge øynene. Er det farlig?

Det du ser er nok kattens tredje øyelokk. Det kalles for blinkhinnefremfall. Det er ikke en sykdom i seg selv, men som regel et symptom på at ikke alt er som det skal. Hvis det bare hadde vært på ett øye hadde det vært sannsynligvis med en skade på det aktuelle øyet. Når det er på begge sider er det nok noe generelt i kroppen.

Den aller vanligste årsaken er faktisk innvollsorm. Hvis katten ikke virker særlig syk ellers ville jeg prøvd å gi en ormekur. Det kan likevel ta en liten stund før hinna trekker seg tilbake. Hvis katten ikke virker helt i slag bør den undersøkes av veterinær. Det sies at hinna ofte kommer opp ved dehydrering. Den viktigste sykdommen å utelukke da er nyresvikt. Det kan også skyldes diaré, virussykdommer og andre infeksjoner eller kroniske sykdommer hvor kattens immunforsvar er svekket.

For å forebygge tilstanden bør du gi katten regelmessige ormekurer (ca 2-4 ganger i året avhengig av hvor mye de jakter på fugl og mus) og årlig vaksine mot kattepest og katteinfluensa. Katter bør kastreres for å i størst mulig grad hindre at de slåss med andre katter som kan bære på virussykdommer, som katte-aids.

 

Morgenkvalme
Hunden min kaster stadig opp litt galle en gang om morgenen, men virker helt pigg resten av dagen etter å ha fått mat. Kan jeg gjøre noe?

Du sier ikke noe om hvor ofte du fôrer hunden, men dette kan ofte oppstå hos hunder som kun fôres en gang om dagen. Hunden vil oppleve en slags kvalme av å være lenge uten mat i magen og siden det ikke er noe i magen kaster den bare opp litt galle. Prøv i første omgang å gi litt mat på kvelden før den skal sove.

Hvis hunden virker veldig nedstemt eller kaster opp det meste den spiser og drikker bør den undersøkes av veterinær.

 

Paracet

Dyret mitt haltet her om dagen. Jeg hadde lyst til å gi litt smertestillende, men turte ikke. Kan jeg gi paracet en annen gang?

Absolutt ikke! Humanpreparater må aldri gis til dyr uten å forhøre seg med veterinær. Dyr bryter medisiner ned på en annen måte enn mennesker og kan lett bli forgiftet. Det gjelder særlig smertestillende. Hvis du hadde gitt paracet kunne det medført magesår, leverskade, nedsatt evne for blodet til å bære oksygen og i verste fall død. Kontakt Smådyrvakta i Vestfold på 820 04 020 for spørsmål utenfor arbeidstid.

Comments