Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - lange tenner på kanin + forstoppelse hos katt

lagt inn 1. feb. 2013, 05:21 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:42 ]

Lange tenner

-          Kaninen min har veldig lange fortenner som vokser ut i en bue, kan jeg gjøre noe med det?

Kaninens tenner vokser hele livet. Hvis ikke tennene i over- og underkjeven passer godt m
ot hverandre vil ikke tennene få den nødvendige slipingen for å holde dem i normal lengde og de kan vokse langt utenfor munnen. Også kinntennene kan slipes feil og føre til vonde «haker» på tennene. Til slutt vil det bli veldig vanskelig eller vondt å spise, og kaninen kan da bli veldig syk. Derfor må kaniner som har dette problemet jevnlig komme til dyrlege for å slipe ned tennene til riktig lengde. Vi gir som regel litt bedøvelse for å få til dette best mulig. Det er også viktig å bruke høy som hovedmatkilde fordi dette også er med på å bedre tannslipingen.

Forstoppelse

-          Jeg tror katten min er forstoppet. Hva skal jeg gjøre?

Du kan i første omgang prøve å gi litt matolje for å smøre tarmen, og oppmuntre til å drikke mye. Hvis ikke det hjelper i løpet av dagen bør du komme med den til klinikken. Vi vil mest sannsynlig gi intravenøs væskebehandling og kanskje bedøve for å få ut det som sitter fast. Det er også viktig å tenke på hva som kan være årsaken. Katter med mye pels har lett for å få mye hårballer som kan føre til forstoppelse. Da kan det være lurt å gi en kur med kattemalt innimellom for å bedre fordøyelse av disse. Andre ganger kan det skyldes at katten er dehydrert. Vær obs på at dette for eksempel kan komme av mer alvorlige sykdommer, som nyresvikt. Kanskje har katten blitt skremt fra å gå på kattedoen og har dermed holdt seg litt for lenge. Hvis du har observert at katten stadig går på kassen og trenger uten at det kommer noe kan det hende han ikke får tisse. Dette er veldig akutt og må til veterinær umiddelbart!

Forhudskatarr

-          Hunden min får ofte gul katarr fra forhuden som griser på sofaen min. Bør dette behandles?

Forhudskatarr er veldig vanlig på hannhunder, men er ikke noe han selv plages av. Det kommer og går, som regel forverret om det er tisper i løpetid i området. Hvis du synes det griser til huset ditt kan du hjelpe til med å rense med for eksempel saltvannsløsning, mild klorhexidin eller lactacydsåpe en gang daglig i et par dager. Den mest effektive måten å få det bort er ved kastrering, fordi det som oftest er hormonrelatert. Kastrering kan også gjøres kjemisk med en sprøyte hvis du vil se hvordan det fungerer før han opereres permanent.

Comments