Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - gul sløyfe + sår ved kastrering

lagt inn 1. mar. 2013, 05:30 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:30 ]

Spørsmål:    Hva betyr gul sløyfe på båndet egentlig? Jeg gikk tur med hunden min for litt siden, da vi møtte en annen dame med sin hund. Hun pekte på båndet og gikk videre. Syntes bare det var litt snodig…

 

Svar: Så bra at du tar opp dette. Flere bør bli oppmerksomme på hva det betyr. Gul sløyfe = Hunden min trenger litt mer plass og kan dessverre ikke hilse. Den kan henge i halsbåndet eller på lenken. Det kan skyldes flere ting. Kanskje er det en tispe i løpetid som ikke ønsker ukjente beilere. Kanskje er det en hund med smittsom sykdom eller en som må være forsiktig med bevegelse etter en skade. Den kan være under trening for hverdagslydighet, servicehund, eller en hund som er engstelig eller aggressiv mot andre hunder. Uansett bør du respektere budskapet og ikke gå for nære.

 

Spørsmål:   Jeg fikk hunnkatten min kastrert hos dere for en uke siden. Nå ser det ut som det har blitt en litt fast hevelse på et par cm under såret. Det virker ikke vondt eller plagsomt og selve såret har grodd veldig fint. Tror du det er farlig?

 

Svar: Det høres ut som den ganske normale reaksjonen som kan skje i fettvevet rett under huden. Det har en tendens til å klumpe seg litt en ukes tid etter operasjonen, antagelig som en reaksjon på trådene vi har sydd med i lagene under huden. Denne vil gradvis forsvinne ettersom ukene går og tilslutt bare bli til et bittelite arr. Vi liker allikevel å undersøke fordi det er en viss sjanse for blant annet brokk ved en slik operasjon. Det vil si at et sting kan løsne dersom katten er for vilter etter operasjonen. Da kan det bli åpning i bukhinnen hvor tarmer eventuelt kan komme ut. Det er som regel ingen krise dette heller, men da må katten bedøves igjen så vi får sydd det som har løsnet. Hvis katten har kommet til for å slikke på såret så kan det føre til små betennelsesbyller, men siden det ikke virker vondt høres også dette usannsynlig ut.

På klinikken vår pleier vi å sette ytre sikkerhetssting i huden som må fjernes etter 10-14 dager. Stingfjerningen er en veldig fin anledning til en gratis sjekk av såret for å bekrefte at alt er som normalt. Med andre ord, hvis såret ikke væsker og det ikke virker spesielt ømt for henne, så holder det at vi ser på det på dette tidspunktet. For å unngå komplikasjoner er det viktig å holde katten mest mulig i ro (så langt det er mulig) til stingene er fjernet. Hold den inne og ha enten på skjerm eller body for å hindre den fra å slikke på såret. Ellers er kastrering både av hannkatter og hunnkatter en relativt enkel og ukomplisert operasjon som de tolererer veldig bra.