Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - tannstein + fôr til kaniner

lagt inn 15. mar. 2013, 06:21 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:34 ]

Hvor gammel bør hunden min være første gang jeg sender han til veterinæren for tannsteinsfjerning?

 

De aller fleste hunder og katter bør fjerne tannstein under bedøvelse med jevne mellomrom gjennom livet. Derimot er det ingen fast regel på når dette bør gjøres første gang elle

r hvor ofte det bør gjentas. Tannpuss kan forebygge det aller meste av belegget. Det er også en fordel med tørrfôr fremfor våtfôr, eller tyggebein som har en viss slipeeffekt. Generelt ser vi en tendens til dårlige tenner på småraser, og dessuten vil det gå hardere utover disse siden tennene er av mindre størrelse. Ofte bør små raser ha første rens rundt 1,5-2 års alder. Under den årlige vaksineringen ser vi alltid på tennene og antyder om det kan være på tide. Er du ellers usikker kan veterinæren ta en kikk om det er behov for rens.

 

Hva er det trygt for kaninen min å spise?

 

Høy bør være hovednæringskilden til kaninen og stå for ca 80 % av det den spiser. I utgangspunktet er det bare drektige, melkegivende og kaniner i vekst (under åtte måneder), som trenger ekstra energi i form av pellets. Har du likevel lyst til å gi dette bør det begrenses til 20 gram per kg kaninen veier daglig, og du bør kjøpe en type med høy mengde fiber (minst 18 %), proteininnhold på 12-14 %, maks 3 % fett og maks 1 % kalsium. I poser med forskjellig typer pellets har kaninen en tendens til å plukke ut det de liker best (som gjerne er det mest usunne).

Ellers har de godt av et variert kosthold, så gi derfor gjerne tre slag grønnsaker om dagen. De kan få salater med mørke blader. Lysegrønne blader (som isbergsalat) og agurk kan lett gi diaré, men de tåler squash. De kan få asparg

es, gresskar, grønn paprika, sukkererter og fennikel. Selleri bør kuttes opp i biter så ikke «trådene» gir forstoppelse. Videre kan du gi forskjellig slags kål, brokkoli, kålrabi, reddik og beter, men husk at for stor mengder kan gi luft i magen. Alle typer urter er godt for kaninen. De kan også få fersk gress, kløver og løvetann. I tillegg kan de få bringebær, blåbær og jordbær, men ellers bør frukt og fargerike grønnsaker regnes som «helgekos». Det bør vaskes, men ikke gi det «vått» til kaninen. Alt gis med måte så de får tilvent seg nye typer fôr.

Hold deg unna frø, nøtter, korn, mais, erter, poteter, bønner, løk, rabarbra og bambusskudd. Gi gjerne kvister til å slite tennene på også, men hold deg til bjørk, gran, rogn, hassel, lønn, pil, hagtorn, bringebær, eple- og pæretrær. Andre frukttrær kan inneholde arsenikk.

Comments