Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - ormekur + igjensittende melketenner

lagt inn 25. mar. 2013, 06:16 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:41 ]

Hvor ofte bør katten min ha ormekur?

Kattunger og valper bør ha ormekur mot spolorm minst tre ganger med to ukers mellomrom. Deretter er det veldig individuelt hvor ofte katter bør ha ormekur. Det kommer an på hvor mye de jakter på fugler og mus – som er de vanligste smittesprederne. Ormekuren virker ikke i en spesifikk periode fremover. Den dreper kun det som er i kroppen på det tidspunktet den tas, og katten kan teoretisk bli smittet igjen dagen etter. Derfor er det bare å «starte på nytt» med jevne mellomrom. Jeg vil si at alle katter (også innekatter) bør ha ormekur minst en gang i året. De som fanger et og annet byttedyr kan få to ganger, mens storjegere kanskje bør ha fire ganger i året.

Når det gjelder hunder så er det ikke like vanlig at de fanger byttedyr, og derfor har de ikke så ofte innvollsorm. Det er anbefalt at etter valpestadiet bør de ha en kur mellom 6-12 måneders alder. Deretter bør man ikke gi regelmessig kur med mindre det er sterk mistanke, eller det påvises i avføringen. Indikasjoner kan være diaré som ikke går over, gjerne sammen med dårlig pels og vektnedgang.

Ormekurer er på resept i Norge, så du må konferere med veterinær før du får hentet det ut. Man bør veksle merke med jevne mellomrom for å hindre resistensproblemer.

 

Valpen min på litt over 5 måneder ser ut til å ha litt for mange tenner i munnen. Jeg tror tre av hjørnemelketennene fortsatt sitter igjen. Når må jeg gjøre noe med dette?

Melketennene faller som regel ut av seg selv mellom 4-6 måneders alder. Noen er gjenstridige, særlig hjørnetennene, som du nevner. Du sier ikke hvilken rase du har, men dette skjer oftest på miniatyrraser. Det er viktig at alle valpeeiere tar en titt i munnen rundt 6 måneders alder for å se at de spinkle melketennene er erstattet av de kraftigere voksentennene. Som en tommelfingerregel bør de trekkes før den nye tannen er blitt like lang som melketannen. Hvis ikke kan det resultere i feil bittstiling. Er hunden eldre enn dette bør den likevel trekkes for å unngå betennelse mellom den nye og gamle tannen. Du kan gjerne prøve draleker og tyggebein for å forsiktig «rugge» litt på melketennene, men hvis de fortsatt sitter der etter 6 måneders alder bør du komme å få det evaluert av en veterinær.

Comments