Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - nye regler for utenlandsreiser + flåttbeskyttelse

lagt inn 21. apr. 2013, 23:52 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:43 ]


Nye regler ved reise utenlands med dyr.

 Jeg har hørt rykter om at reglene for å reise med dyr til og fra Sverige har endret seg. Kan du spesifisere hva som gjelder nå?

Reglene endres fra 1. mai. Mattilsynet justerer reglene for reise fra Sverige og fra det meste av EU så disse skal harmonisere bedre. Frem til nå har du selv kunnet undertegne på et egenerklæringsskjema når du har gitt ormekur før innreise fra Sverige. Fra 1. mai må du dra innom et lokalt veterinærkontor for å få underskrevet i dyrets pass at hunden har fått ormekur av et godkjent preparat mot revens dvergbendelorm. Dette må gjøres 1-5 dager (24-120 timer) før du drar tilbake til Norge. Det vil si at hvis du skal på en svipptur innom Sverige må du innom veterinær i Norge for å behandle så det er minst 24 timer til innreise igjen. Man trenger ikke lenger å gjenta behandlingen etter at du kommer tilbake til Norge. Alternativet for de som reiser mye er å behandle hver 28. dag. Dette må også gjøres hos veterinær. Kravet om ormebehandling av katt blir opphevet.

For å få reisepass til hunden må den være id-merket. Foreløpig trenger du ikke rabiesvaksine ved reise til og fra Sverige. Det må du imidlertid ha til de fleste andre land (minst tre uker før innførsel til Norge). De eneste landene som fremdeles har unntak fra krav om ormebehandling er Finland, Storbritannia, Irland og Malta. Det er fordi disse landene, i tillegg til Norge, er de eneste som ikke har revens dvergbendelorm.

Grunnen til at det er så viktig å behandle mot revens dvergbendelorm er fordi dette er potensielt dødelig for mennesker. Den vokser som en svulst som kan spre seg til flere organer. Man merker sjelden symptomer før det er stor skade på indre organer, og den er da svært vanskelig å fjerne kirurgisk. Hunder og katter kan få den i seg ved å spise smågnagere, og mennesker kan så bli smittet via avføringen til kjæledyrene sine. Skulle vi være så uheldige å få den inn i miljøet vårt kan vi også bli smittet via vann, bær eller sopp. I mange land må de faktisk koke alle bær før de kan spises.


Når bør vi begynne med flåttbeskyttelse på dyra?

Flåtten begynner å titte frem når gradestokken holder seg over 5 °C, så noen har kanskje funnet en og annen allerede. Mai til september er høysesongen. Nå finnes det flåtthalsbånd til både hund og katt som fungerer i 7-8 måneder, så det er ingen grunn til å vente. Alternativt finnes dråper som dryppes i nakken månedlig. Midlene fås på resept hos veterinær.