Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - skipskatt + tran til dyr

lagt inn 16. mai 2013, 06:13 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 01:41 ]

Hva er en skipskatt? Er det en egen rase?

Skipskatt er ikke en egen rase, men en betegnelse på katter med ekstra tær. Det ses oftest hos rasen Maine Coon, skogskatt og en amerikansk rase som heter Pixie Bob, men er ganske vanlig blant vanlige huskatter også. Det er en arvelig feilkoding i genene som fører til dette. De aller fleste har en eller flere ekstra tær på tommelsiden av foten.

Som regel har ikke skipskattene andre utviklingsfeil enn de ekstra tærne, men de kan noen ganger ha feilutvikling av hele underarmen. Bortsett fra at katten kan ha vanskeligere for å slipe de ekstra klørne selv ser det ikke ut til å være spesielt problematisk for katten. Faktisk mente man at disse kattene kunne balansere bedre på skip i stormfullt vær – derav navnet «skipskatt». Dessuten trodde de at katten ville bringe lykke. Andre har hevdet at de ekstra klørne ga en fordel ved jakting på mus, rotter og til og med fisk. Den ekstra tåen kan også hjelpe katten på nysnø ved å fungere som truger – derav navnet «mitten cat», eller «vottekatt» på engelsk.

 

Kan jeg gi tran til dyret mitt?

I utgangspunktet bør man være forsiktig med å gi tran ment for mennesker til dyr. Det er fordi de kan få for mye vitamin A og D som potensielt blant annet kan gå ut over synet. Derimot kan du mer enn gjerne gi tilskudd av fiskeolje laget til dyr. Det fremstilles som regel fra fiskefettet, og ikke fra lever, og inneholder derfor lite av disse vitaminene.

Omega-3 er en viktig del av byggestenene til celler i blant annet hjernen, øynene, immunforsvaret og en del hormoner. Dessuten er det viktig for god blodgjennomstrømning som særlig er gunstig for hjerte, lunger og nyrer. Det har dokume

ntert effekt mot pels- og hudlidelser og bedrer bevegelighet i ledd.

I en studie med 46 tørrfôr ble det vist at de fleste inneholdt mer enn nok omega-6 fettsyrer, men de fleste inneholdt kun halvparten av den anbefalte mengden omega-3 fettsyrer. Det kan være vanskelig å tilsette i fôret fordi det lett harskner og er derfor bedre som tilskudd. Ikke kjøp større mengde enn du kan bruke opp på tre måneder. Det finnes som flytende væske, kapsler og til og med små ampuller til å dryppe på huden. Det fås som regel kjøpt hos veterinær eller i dyrebutikker. 
 

 

Comments