Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - vannhale + hoggormtabletter

lagt inn 9. jun. 2013, 12:38 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 29. jul. 2015, 02:33 ]
Vannhale 

Jeg har fått meg en labrador retriever og hørte av noen andre med samme rase at jeg må passe meg så den ikke får «vannhale». Hva betyr det? 


Grunnen til at du har blitt advart mot dette er at retrievere ofte er veldig glade i å bade, og gjør det ved enhver anledning. Den vanligste varianten oppstår når hunden tar sine første kalde bad om våren, og kommer tilbake med en svært øm hale som henger rett ned. De får rett og slett en slags muskelkrampe ved halerota. Muskler som strekkes får som regel en liten hevelse. Akkurat rundt musklene ved halen er det ikke nok plass til dette, og hevelsen vil delvis klemme blodstrøm og nerver, og muskelcellene brytes ned som resultat av mangel på oksygen fra blodet. Dette er smertefullt og minsker funksjonen i halen over en periode. Det samme kan også skje på jaktturer med intensive halebevegelser, eller rett og slett på en dårlig trent hund, som plutselig blir trent for hardt i forhold til hundens kondisjon. 

De fleste vil bli helt bra etter noen dager i ro inntil smerten har gitt seg. Halefunksjonen vil deretter komme gradvis tilbake over 1-2 uker. Hunden vil nok sette pris på litt smertestillende (som også er betennelsesdempende) de første dagene. De må ha tabletter laget til hunder og som du får på resept hos veterinær. 
 
Hoggormtabletter

Bør jeg kjøpe hoggormtabletter å ha med når jeg går tur med hunden i skogen? 

Hoggormtablettene som mange velger å ta med seg er som regel kortisontablettene kalt Prednisolon. Det er omdiskutert blant veterinærer om disse bør brukes eller ikke. Kortison har antiinflammatorisk virkning. Det vil si at ved en eventuell allergisk reaksjon på giften vil ikke kroppen reagere fullt så sterkt og eier kan på den måten kjøpe seg litt tid og eventuelt minske risikoen for at hunden går inn i sjokk. Medisinen vil også kunne dempe en eventuell hevelse, for eksempel ved bitt i halsen. Motargumentet er at middelet fører til en falsk trygghet: Prednisolon virker delvis smertelindrende. Dermed kan eieren tro at ormetabletten har hatt en behandlende effekt, og at hunden klarer seg fint uten veterinærbehandling – og det kan være en livsfarlig avgjørelse. Kortison er ikke behandling av ormebitt! 


På vår klinikk anbefaler vi hoggormtabletter dersom du skal på en tur hvor du risikerer at det tar mer enn en times tid å komme seg tilbake til veterinæren. Det er uansett viktig å holde dyret mest mulig i ro, løft gjerne dyret tilbake til bilen om du klarer.
Comments