Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - et stinkende problem

lagt inn 16. okt. 2013, 12:05 av Din Dyreklinikk as
Spørsmål: Hunden min har begynt med en veldig merkelig oppførsel. Flere ganger om dagen setter hun seg på rumpa og aker seg bortover. Tror du hun kan ha fått orm?

Svar: Det kan være innvollsorm som fører til irritasjon rundt endetarmen, men dette er relativt sjelden hos hund. Min gjetning er at det er analkjertlene som er for fulle. Dette er et kjertelmateriale som ligger i to små poser rett på innsiden av analåpningen. De er med på å sette luktstoffer på avføringen og tømmes vanligvis helt automatisk. Noen ganger kan de faktisk tømmes og gi en stinkende lukt utenom avføring også – for eksempel hvis hunden blir skremt.

Hvis innholdet ikke kommer ut vil som regel hunden reagere med en eller annen form for klølindring, som å ake seg eller slikke seg i rumpa. Noen ganger kan det ses som en liten hevelse rundt rumpa, mens andre ganger kan det være vanskelig å se uten å fysisk kjenne på kjertlene. Blir de ikke tømt kan det utvikle seg betennelse, ofte kjennetegnet ved at det blir blodtilblandet og smertefullt. Det kan også dannes en fistel, hvor kjertelinnholdet lager et hull et annet sted på huden for å ha et sted å komme ut.

Når hunden ikke klarer å tømme innholdet selv, bør vi hjelpe til. Mange kommer til veterinær for å få det gjort, men det kan enkelt læres. Hvis du ser for deg analåpningen som en klokke, så sitter kjertlene ca «kl 4 og kl 8» rett innenfor. Ta på deg engangshansker og litt glidemiddel, og prøv å klemme ut innholdet. Normalt er de på størrelse med en ert, men hvis de er fylte kan de bli som en drue. Ser du tegn til blod eller noe annet unormalt må hunden til veterinær for behandling.

Fylte analkjertler kan være et engangsproblem, for eksempel på grunn av en periode med løsere avføring. Fôrallergi kan også disponere. Noen ganger kan det skyldes den anatomiske plasseringen av kjertlene, men ofte finner man ikke ut årsaken til at enkelte aldri ser ut til å tømme kjertlene selv. Du kan prøve med mer fiberrikt fôr eller tilsette litt hvetekli for å endre konsistensen på avføringen. Mange kommer inn med jevne mellomrom for å få dem tømt før det utvikler seg til betennelse. I de tilfellene som stadig får tilbakevennende betennelse eller blir fortykkede kan kirurgisk fjerning av kjertlene være beste løsning.

 

Comments