Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - mjauing + endrede rabiesregler

lagt inn 11. sep. 2015, 01:47 av Din Dyreklinikk as   [ oppdatert 11. sep. 2015, 01:53 ]
En kunde fortalte meg om en teori vedrørende tyding av kattens språk. Det var en artig kurositet som jeg tenkte jeg skulle gjengi for dere. 
Et «mjau» består av lydkomponentene m-i-a-u, og hvilken bokstav katten legger trykk på kan fortelle ganske mye.
  • Trykk på m-lyden, eller «mrrr»-lyd brukes for å oppnå kontakt, og betyr «hei»
  • Trykk på i-lyden forteller at katten er fysisk stresset eller har smerte.
  • Trykk på a-lyden betyr «jeg vil» og er en kravlyd som blant annet brukes flittig av hannkatter i paringstiden.
  • Trykk på u-lyden er tegn på frustrasjon om katten ikke får det som den vil

Jeg har hørt at det er nye regler for utenlandsreise med dyr IGJEN, stemmer det?

Det kan være vanskelig å følge med på reglene som omjusteres regelmessig, men Mattilsynet og veterinærklinikkene skal være oppdaterte på regelverket som gjelder for å komme inn til Norge. Hva som gjelder for å dra ut til et annet land har du som reisende ansvar for å finne ut av ved å kontakte det spesifikke landets myndigheter.

De nyeste reglene som kom i juni i år går ut på at rabiesvaksinen varer i 3 år istedetfor 1 år. Det gjelder derimot ikke for den første rabiesvaksinen man tar – den varer fortsatt kun ett år. Det er krav om rabiesvaksine av hund og katt om man kommer fra alle andre land enn Sverige. Den må settes minst 3 uker før innreise til Norge. Skal dyret utenfor EU er det viktig å sjekke Mattilsynets hjemmesider om det kreves blodprøve i tillegg for å komme tilbake til Norge.

Reglene er fortsatt de samme for behandling mot revens dvergbendelorm. Det må dokumenteres i passet av en veterinær når det er mellom 24-120 timer til innreise til Norge ved reise med hund. Det er unntak om du kommer direkte fra Finland, Storbritannia, Irland eller Malta. For enkelhetens skyld velger mange å behandle hos veterinær i Norge FØR utreise – og hvis de antar å være tilbake innen de 120 timene. Det er innenfor regelverket, men om hunden har vært i skog og mark hvor det er mulighet til å ha fått i seg egg fra avføring på bakken eller direkte fra mus og andre gnagere er det anbefalt å behandle med ormekur på egenhånd når du skal hjem også, for sikkerhetsskyld. Det er også mulighet for å komme inn i et månedlig rituale. Katter trenger ikke lenger ormekur for reising til utlandet.

Dyrepass til hund, katt og ilder får du hos veterinær.