Artikler‎ > ‎

Spør veterinæren - sommerklipp og brennmanet

lagt inn 20. jun. 2014, 04:04 av Din Dyreklinikk as

Sommerklipp

Jeg har en stor hund med mye pels og pleier å barbere han helt ned mot sommeren. Er det noen betenkeligheter med dette?

Enkelte hunderaser bør faktisk klippes fordi de ikke røyter, for eksempel puddel. Andre raser må nappes regelmessig for å hindre at overpelsen blir dårligere. Ut ifra spørsmålet går jeg ut ifra at du har en «normal» hund med både underull og dekkhår som røyter sesongmessig.

Det er ingen tvil om at enkelte hunder sliter når sommersola steker som verst. Spørsm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
ålet er om sommerklippen hjelper mot varmen eller ikke. Strengt tatt skal den doble pelsen isolere mot både kulde og varme. Barbering kan dermed virke mot sin hensikt. Mange hevder likevel at det ikke har den store isoleringseffekten det blir tillagt og mener at hundene er helt i himmelen når de får av seg pelsen.

Andre faktorer som veier for klipping er at det vil spare deg for en del «pelsarbeid», hunden slipper å dra med seg «halve skogen» hjem fra søndagsturen, det kan hindre utvikling av våteksemer og det er lettere å se for eksempel flått som har festet seg. Mange hunder kan føle en «lettelse» rett og slett fordi de har fått av seg et par kilo med pels!

Ulemper kan være at hunden ofte blir seende litt rar ut og at på enkelte hunder kan pelskvaliteten endre seg noe når den vokser tilbake. Det er lettere å pådra seg skrubbsår hvis hunden er vant til å bykse fritt i skogen hvor pelsen vanligvis tar av for kvister.

Husk at en hund med noen kilo for mye sliter tilsvarende mer i varmen. Kanskje er det et bedre alternativt for mange heller å leke med hageslangen på en varm dag.

Mange langhårede katter utvikler tovete floker på store deler av kroppen, bl.a. på grunn av den tørre luften på vinteren. I disse tilfellene synes jeg det er større plage for dyret å ikke klippe den ned. En flokete pels vil ikke ha noen isolerende eller frastøtende effekt. Den lugger og irriterer huden når det ikke kommer luft til, så de kan utvikle sår og ha mye ubehag.


Lysten på brennmanet

Hunden min er veldig fasinert av maneter. Hva gjør jeg om den skulle spise en brennmanet?

Hunder ser faktisk ut til å like å spise brennmaneter fra tid til annen, så det er ikke en ukjent problemstilling! Brennmanet er ikke direkte giftig, men det er ikke en egnet del av kostholdet. Det kan være fornuftig å nøytralisere magen, rett og slett ved å gi litt bakepulver. Brennmaneten vil ganske sikkert svi i spiserøret, så god smertelindring, samt et middel som beskytter slimhinnen er på sin plass. Blir hunden veldig dårlig må du ta kontakt med veterinær. Forhåpentligvis forbinder hunden smerten med hendelsen og unngår å gjøre det igjen.

  

Comments