Artikler‎ > ‎

Tur til Thailand

lagt inn 1. mar. 2013, 04:00 av Din Dyreklinikk as
Nylig bestemte en dyrepleier og jeg oss for å dra to uker til Thailand. I stedet for å ligge på stranden valgte vi å bruke mesteparten av ferien til å jobbe frivillig på en dyreklinikk med å kastrere gatehunder og –katter.

PAWS heter dyreklinikken, «Phuket Animal Welfare Society». Den ble startet av en engelsk dame som ønsket å hjelpe dyr etter tsunamien i slutten av 2004. WSPA, eller «World Society for Protection of Animals» ga henne støtte de første årene, men i senere tid har de blitt avhengige av private donasjoner og det de tjener på «private kunder» for å få det til å gå rundt. Tre thailandske jenter jobber som veterinærer der. Jeg kom i kontakt med en av dem på kurs i Wien i sommer.

Jeg ble positivt overrasket over hvor god oversikt de har over dyrene i Phuket. Svært mange av dyrene blir matet i de buddhistiske templene, og munkene har oversikt over om det kommer til noen nye. Veterinærene har også jevnlig kontakt med privatpersoner som fôrer dyrene i sitt nabolag. Alle kastrerte dyr blir tatovert i øret, så hvis noen ringer inn en bekymringsmelding blir de i første omgang bedt om å se etter denne tatoveringen. Likevel hadde vi nok å gjøre hver dag.

Mindre imponert ble jeg over selve prosedyrene på klinikken. Det var som å bli tatt tilbake flere tiår i veterinærmedisin, med liten forståelse for smertebehandling av dyrene. I den buddhistiske troen er det ikke lov å avlive dyr – uansett hvor mye dyret lider. Vi ble fortalt at om privatpersoner ønsket å hjelpe dyrene med avlivning (eller om de syntes det hadde blitt for mange gatehunder i nabolaget) la ofte små glassbiter i maten så dyret døde av indre blødninger. Det skulle liksom være mer naturlig…

På grunn av frykten for å overdosere narkose lå dyrene nesten og vred seg under operasjonen. Vi lærte dem at bare ved bruk av lokalbedøvelse sparte vi dyrene for det meste av smerten uten at de nødvendigvis trengte å gi så mye mer bedøvelse.

Vi tipset dem også om at dersom turister ønsker å hjelpe kan de anbefale å sponse parasittbehandling til dyrene for en bestemt periode. Det er mye bedre for dyrene å bli hjulpet i hjemlandet fremfor å «adoptere» dem hjem til Norge. Dette ble satt i praksis allerede mens vi var der.

I tillegg til å bli kastrert fikk også dyrene vaksiner, kloklipp og ormekur.

For oss var dette en spennende og fornuftig måte å bruke ferien på, og jeg håper vi har utgjort en liten forskjell for dyr og de thailandske veterinærene.

 

 

Comments