Artikler‎ > ‎

Tyvparring

lagt inn 12. nov. 2012, 12:57 av Din Dyreklinikk as
Lady og Landstrykeren

Det er ikke lett å være «Landstrykeren» når «Lady» er i den tiden av året. Hun tar fram sin beste godlukt og vifter forførende med halen. Han kan lukte det flere kilometer på avstand og får han først muligheten er han veldig vanskelig å stoppe. Blandingshunder er ofte blant de fineste og friskeste hundene vi har, men det er ikke alltid det passer verken for hund eller eier å få valper. Heldigvis finnes det hjelp å få til fortvilte hundeeiere.

Først må vi ta for oss spørsmålet – hvor sannsynlig er det at tispa har blitt drektig? Noen ganger tar Lady seg selv en langtur og man er ikke sikker på hva som kan ha skjedd i mellomtiden. Andre ganger har Landstrykeren kommet seg inn til Lady og vi finner dem hengende fast… En studie fra Stockholm viste at kun en tredjedel av hunder med mistanke om tyvparring faktisk ble drektige, men sjansen øker til en halvpart dersom noen hadde observert at de hang sammen.

Ved sterk mistanke om uønsket tyvparring kan det være aktuelt å sette i gang en abort. Til dette bruker vi et middel som stopper effekten av progesteronet som er helt nødvendig for å opprettholde drektigheten. Abortsprøyta kan gis helt frem til dag 40-45 etter paring – to ganger med 24 timers mellomrom. På vår klinikk anbefaler vi å vente til etter dag 12 fordi tispa fortsatt kan pare seg på nytt dersom hun fortsatt er i brunst og dessuten kan egget bruke noen dager på å bli befruktet. Samtidig er behandlingen mer effektiv og har mindre bivirkninger om den blir behandlet relativt tidlig. Med tanke på at de fleste tyvparringer faktisk ikke blir noe av kan det være grunn til å avvente behandling før man får sjekket drektighet.

Dersom eieren kommer inn med tispa samme dag som den mistenkte parringen, kan veterinæren se etter sædceller. Det er enda tryggere å supplere dette med å ta en blodprøve for å måle nivået av hormonet progesteron. Dette kan tidfeste når parringen har skjedd i forhold til det optimale tidspunktet på eggløsning. Dessverre er det sånn at sædcellene kan overleve i flere døgn, så hun kan bli drektig selv om eggløsningen først er flere dager senere.

Eier kan få mistanke om at hunden er drektig blant annet ved endret atferd og økt matlyst etter ca to uker, og juret og bukomfanget begynner å endre seg etter rundt en måned. Ultralyd kan tidligst påvise fosterblærer etter tre uker, men det er sikrest å vente til minst fire.

Hvis du vil ta ting som det kommer kan du forvente at en eventuell fødsel inntrer 57-67 dager etter parringen.

Et lite notabene: Dersom du tar hundene «på fersken», fastbundet hale mot hale, må du ALDRI prøve å dra dem fra hverandre. Bakerste delen av hannhundens penis har nå svulmet opp og de henger som regel sammen 10-20 minutter. Det å tvinge dem fra hverandre kan føre til store skader og dessuten er sæden allerede «overlevert».