Artikler‎ > ‎

Uten mat og drikke, duger Fido og Mons ikke

lagt inn 12. nov. 2012, 12:27 av Din Dyreklinikk as
Det finnes nå ca. 750 000 katter og ca. 450 000 hunder i Norge. Særlig er antallet katter i sterk vekst. Folk har blitt mer bevisste på viktigheten av stell og fôr og derfor lever kattene lenger. Det er liten tvil om at god ernæring er alfa og omega for å holde seg sunn og frisk - uansett om man er menneske eller dyr.

Dyrene har forskjellig ernæringsbehov i ulike faser av livet og en må ta hensyn til alder, størrelse, livsstil og helse:

Valper og kattunger trenger et energirikt fôr med høyt mineralinnhold for å sikre riktig vekst. De bør få valpe- og kattungefôr til de er rundt ett år gamle.
Gir man det samme fôret til voksne artsfrender risikerer de blant annet å bli overvektige. De bør få et voksenfôr frem til de er ca syv år.
Eldre dyr trenger 20 % mindre energi og bør ha et fôr med høyverdig- og lettfordøyelig protein og lite fosfor.
Fôrene til hund er også delt opp med tanke på størrelsen. Det er ekstremt viktig at valper av store raser får valpefôr nettopp til store raser. Dette for å unngå for rask vekst som kan gi store skader på skjelettet. Videre er det for eksempel tatt hensyn til at store raser får helsebringende stoffer som bl.a. forebygger leddproblemer, mens det for mindre raser er tatt mer hensyn til bl.a. fordøyelse og hud.
Med tanke på livsstil bør spesielt aktive hunder, for eksempel de som driver med jakt, ha et fôr med flere kalorier. De ekstra kaloriene bør hovedsakelig komme fra fett fremfor proteiner – noe som kan belaste lever og nyrer unødvendig. Drektige- eller diende dyr trenger mer kalorier med hensyn til antall fostre. Kastrerte katter bør få et fôr beregnet på dette for å forebygge overvekt og urinveisproblemer.
Det finnes også skreddersydde fôrtyper som komplementerer medisinsk behandling eller forebygger forskjellige sykdommer. Blant annet finnes fôr som bedrer tannhelse, ømfintlig hud, leddproblemer og fordøyelse eller forebygger urinveisproblemer, hårballer og mye mer.
Enkelte tester har konkludert med at billigfôr inneholder minimumskravet for grunnleggende næringsstoffer. Minimumskravet er imidlertid noe helt annet enn optimale mengder! Selv om hunder og katter ikke lenger trenger å jage og drepe middagen sin er de fortsatt rovdyr og trenger protein fra dyrekjøtt! Det kan ikke erstattes med proteiner fra plante- og kornprodukter, noe som ofte brukes i billigprodukter.

Nye EU-regler gjør det vanskeligere å vite hva dyrefôret egentlig inneholder. Blant annet kan produsentene velge om de vil oppgi stoffet taurin på pakningen. For lite taurin kan blant annet føre til alvorlig hjerte- og synsforstyrrelser og i verste fall død. Andre eksempler er at fôret vannes ut, mens andre igjen inneholder alt for mye salt som kan føre til urinsten eller på sikt gå ut over hjerte og nyrer. Da er det viktig å bruke en fôrleverandør man stoler på.

Leverandørene som står for fôr i de fleste dyrebutikker og veterinærklinikker bruker mye tid og penger på å forske på den nøyaktige sammensetningen for optimal ernæring. Det er ingen tvil om at det er stor sammenheng mellom kvalitet og pris på dette området. Produsentene av høykvalitetsfôr er så sikre på at de har et godt fôr og tilbyr ofte en 100 % fornøydgaranti eller pengene tilbake.

De siste årene har det kommet en rekke ulike fôrtyper og det kan være forvirrende for en eier å velge riktig. I dyrebutikker og veterinærklinikken kan man få råd og veiledning til å velge rett fôr. Husk at ved å bruke penger på et godt og riktig sammensatt fôr investerer vi i et bedre og lenger liv for kjæledyrene våre.