Artikler‎ > ‎

Valg av oppdretter

lagt inn 22. sep. 2013, 14:10 av Din Dyreklinikk as
Når du har bestemt deg for hvilken hunderase du ønsker er det på tide å finne den riktige oppdretteren for deg.

For min tantes familie falt valget på Irish Soft-coated Wheaten Terrier og på oppdretter Åse Coward, fra Tuwheata’s kennel. Det kan være en god ide å besøke tispa på forhånd for å bli kjent med både rase, lynne og oppdretter. Jeg var med tantes familie for å høre litt fra oppdretters synspunkt.

Et lurt sted å starte søket etter valpekull kan være å høre med Norsk Kennel Klubb. Der finnes en representant for hver rase med oppdaterte valpelister. Du kan også se etter annonser på «Finn.no» eller i aviser.

Så gjelder det å gjøre litt research. Noen oppdrettere er mest opptatt av å bare bruke championer med best utseende til avl, mens for noen er det ganske tilfeldig. Åse Coward sidestiller både rasestandard, helse og gemytt når hun velger hunder å avle på. En seriøs oppdretter har god oversikt over tidligere hunder i oppdrettet og kan og vil gi deg svar på alle spørsmål, på godt og vondt. Ingen har kun perfekte kull. Forskjellen er at seriøse oppdrettere vet hva de skal gjøre for å unngå at det skjer igjen og kan vise frem dokumentasjon i alle ledd. Begge hundeforeldrene bør ha gjennomgått rasens anbefalte tester for å få så sunne valper som mulig, for eksempel hofterøntgen eller øyelysing. Sunnhet og temperament hos besteforeldre, søsken og eventuelt tidligere avkom kan si mye om sjansen for å få friske avkom. Tiden oppdretter bruker på sosialisering av valpene er også veldig viktig, så forhør deg godt om oppvekstsvilkår.

Du må også ha en formening om oppdretter kun skal «produsere» en valp for deg eller om du vil bruke dem som «veileder» senere, for eksempel om den skal brukes til utstilling, et bestemt formål eller bare for praktiske råd. Det kan være lurt å snakke med tidligere valpekjøpere om deres erfaringer med oppdretteren.

Husk at dette er en toveissituasjon hvor også oppdretter kan avslå ønsket ditt om å kjøpe valp hvis de mener dere ikke kan tilby det beste for hunden. Hvis en hundekjøper ikke har satt seg inn i hva som kreves for at hunden skal få et fint liv, som kunnskap om rasen, hundehold og opplæring, er dette bare rett og rimelig. Åse Coward vil gjerne bli godt kjent med valpekjøperen for å i best mulig grad kunne tilby valpen med best matchende personlighet.

Hvis du setter deg godt inn i aktuell kunnskap og stiller krav, vil du ha størst sjanse for å gjøre et godt valg.


(Privat bilde av Åse Coward)

Comments