Artikler‎ > ‎

Vis hensyn til dyra i juletida

lagt inn 14. des. 2013, 12:27 av Din Dyreklinikk as

Eventyrlig stemning eller krigslignende situasjon? Det er ikke tvil om at de aller fleste kjæledyrene heller mot det sistnevnte når det kommer til julestria, og ikke minst nyttårsmaset. Dette er bare en liten påminnelse om hva dyreeiere bør tenke på.

Oppfør deg så normalt som mulig

Cat and Dog with Santas Claus hats on white background

Mye hasting hit og dit, mange besøk med høylytt snakking, musikk og endret oppførsel. Dyrene merker med en gang at eierne endrer personlighet og oppførsel, kanskje på grunn av alkohol, eller kanskje bare fordi vi er smittet av julestemninga. Alt som endrer de faste rutinene i hverdagen kan anses som unntakstilstand og fører til at dyrene blir urolige. Det er uansett ikke så lett å forstå for dyrene, så prøv å tenke gjennom din egen atferd.

Ikke del julematen med dyrene

Dyrene har generelt et svært ømfintlig fordøyelsessystem og selv små forandringer i kostholdet fører som regel til diaré. Julematen har en tendens til å være av det fete slaget. En overdose av fett kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen. De kan få en voldsom magesmerte, oppkast og generelt bli veldig syke. Ikke akkurat sånn de selv foretrekker å feire julen – selv om intensjonen var god.

Husk også at blant annet løkrester i maten eller sjokolade i desserten er gift for dyrene.

Tips til nyttårsaften

Ikke la dyret være alene eller innestengt på et rom. Da blir ofte panikken forsterket. Samtidig er det svært viktig ikke å forsterke frykten ved å trøste eller vise bekymring. Hunden tolker dette som at dette virkelig er noe farlig. Opphold dere gjerne i et relativt lydtett rom, som en kjellerstue, med litt bakgrunnsmusikk. Gjerne prøv å avlede oppmerksomheten ved å fôre eller leke med den. En annen hund i huset som ikke viser tegn til nervøsitet kan også hjelpe. Ønsker de likevel å gjemme seg bak sofaen lar du den gjøre det og oppfør deg helt som normalt.

Et helt ufarlig og nyttig hjelpemiddel er såkalte feromoner - dyrets beroligende duftstoffer. For veldig mange er det nok til å holde angsten under et terskelnivå. Eksempler er produktet «Adaptil» eller «D.A.P» til hund eller «Feliway» til katt. Det finnes som en dispenser som settes i stikkontakt i rommet dyret oppholder seg mest, som spray eller halsbånd.

Til dyrene med betydelig lydfobi vil det ofte være nødvendig med medisiner i tillegg. Disse er kun mildt sløvende, men demper angsten og dessuten korttidsminnet, så de ikke husker så godt det skremmende de har opplevd. Gå til veterinær i god tid, det kan være lurt å prøve ut medisinen på forhånd.