Ofte stilte spørsmål

I løpet av årene har vi lært en del om hva våre kunder ofte lurer på. Her er en oppsummering av de mest vanlige spørsmålene samt svarene våre. Se for øvrig under "Artikler" for mer utdypende svar i noen av disse temaene.

Dårlig matlyst 

 

Spørsmål: Dyret mitt spiser dårlig, hva skal jeg gjøre?

 

Svar: Hunder som plutselig slutter å spise må undersøkes av veterinær. Har man derimot en hund som normalt har varierende matlyst kan man blant annet prøve å varme våtfôr for å gjøre det hele mer fristende. Litt kuvom i maten kan også være et tips.

Katter som ikke spiser bør undersøkes hos veterinær da det kan føre til større problemer om de ikke spiser daglig.

 


Fôr og ernæring

 

Spørsmål: Hva er fordelen med å kjøpe veterinærfôr fremfor dagligvarefôr?

Svar: Veterinærfôr bruker blant annet bedre kvalitet på 
ingrediensene, særlig proteinkilden, i tillegg til stoffer som er helsebringende. Dagligvarefôr inneholder ofte kun minimums-kravet av næringsstoffer og ofte for mye salter. De må spise mer for å få i seg nok næring, noe som gir mer avføring.

 

Spørsmål: Bør jeg gi kosttilskudd i tillegg til fôret?

Svar: Veterinærfôr har ofte tilsatt blant annet ekstra fettsyrer, vitaminer og mineraler. Da skal man ikke gi ekstra vitaminer, siden dette kan skade dyret. Det er likevel aldri feil å gi tilskudd av fiskeolje for mer omega-3. Dette er gunstig for blant annet hud, pels, hjerte, ledd, tarmlidelser, immunforsvar m.m. Tran inneholder for mye A-vitamin, så hold deg til produkter for dyr.

 


Fordøyelse

 

Spørsmål: Hunden min har diaré, hva skal jeg gjøre?

Svar: Hvis allmenntilstanden er bra og det ikke er blod i avføringen kan du prøve med skånsom kost. Hos veterinæren får du flere typer spesialfôr mot diaré. Disse binder avføringen og gjør ofte dyret raskere friskt. Gi gjerne tilskudd av pro-biotika som «Zoolac» eller «Canikur» som normaliserer tarmfloraen. Har du ikke tilgang til spesialfôr, kan du prøve med kokt ris og hvit fisk eller kylling.

 

Spørsmål: Hunden min kaster opp, hva skal jeg gjøre?

Svar: Det finnes mange årsaker til oppkast, og hvis problemet vedvarer, anbefaler vi at hunden blir undersøkt av veterinær.

 

 

Spørsmål: Katten min har mye hårballer, hva skal jeg gjøre?

Svar: Særlig langhårede katter kan få oppkast, harking eller forstoppelse etter å ha stelt pelsen og slikket i seg mye hår. Kattemalt er en pasta som kan hjelpe til å fordøye dette bedre.

 

Spørsmål: Dyret mitt har forstoppelse, hva skal jeg gjøre?

Svar: Hjemme kan du prøve å gi litt matolje eller medisinsk parafinolje for å smøre tarmene forfra eller kjøpe mikrolax på apotek og klemme i endetarmen. Hvis det fortsatt ikke er nok bør dyret til veterinær for intravenøs væskebehandling.

 


Forsikring

 

Spørsmål: Bør dyret mitt forsikres?

Svar: Ja, både hund og katt bør forsikres. Sykdomsutredninger eller skader kan bli kostbart og en forsikring gir derfor god økonomisk bistand hvis kjæledyret ditt blir sykt eller skadet. En huskattforsikring koster mindre enn 60 kr pr måned. Sjekk om ditt faste selskap tilbyr forsikring, eller kontakt Agria.no som er spesialisert på dyr.

 

 


Hudproblemer

 

Spørsmål: Hunden min klør seg mye – hva kan det skyldes?

Svar: Det kan være mange årsaker. Det er alltid lurt å utelukke parasitter først med noen dråper du får hos veterinær. Hos unge dyr tenker man ofte på allergier, mens eldre dyr ofte får hormonelle forstyrrelser. Vinterhuden kan ofte bli litt tørr – prøv med en fuktighetsspray eller tilskudd av fiskeolje.

 

Spørsmål: Hunden min har fått dårligere pels. Kan jeg gjøre noe med det?

Svar: Hvis du bruker et dagligvarefôr er det alltid lurt å bytte til bedre kvalitet. Mange svarer godt på tilskudd av fiskeolje. Det kan ta noen uker før du ser effekt. Dårligere pelskvalitet kan være naturlig for eksempel etter valping, men kan også være første tegn på sykdom.

 


Kastrering

 

Spørsmål: Jeg har fått meg katt, bør den kastreres og i tilfelle når?

Svar: Det finnes alt for mange katter i landet så de aller fleste bør kastreres. Det holder populasjonen nede, men forhindrer også unødvendig slåssing og annen uønsket atferd. Det kan gjøres fra 5-6 måneders alder.

 

Spørsmål: Kan jeg bruke p-piller til katt fremfor å kastrere?

Svar: P-piller anbefales ikke. Brukes det over flere år er sannsynligheten svært stor for at katten utvikler kreft i jur og livmor. Dessuten er det lett å glemme å gi pillen eller katten kan spytte den ut uten at du ser det.

 

Spørsmål: Bør hunden min kastreres?

Svar: I Norge har vi en lov som sier at hunder ikke skal kastreres uten medisinsk eller bruksmessig årsak. Vanlige årsaker er kreft, prostataproblemer og livmorbetennelser. Noen ønsker kastrering på grunn av adferdsproblemer, men i visse tilfeller kan hundene da bli verre.  Man kan prøve kjemisk kastrering med sprøyte først for å se hvordan effekten blir. Den varer ca 6 måneder.

Spørsmål: Er det noe negativt ved å kastrere?

Svar: Det vanligste er at de lettere blir overvektige. Noen kan få litt mattere pels. Katter har økt risiko for dannelse av urin-krystaller som bør forebygges ved å bruke fôr som tar hensyn til dette. Enkelte tisper kan dessverre begynne å lekke urin etter et par år – i så fall finnes medisiner mot dette.

 


Medlemsrabatt

 

Spørsmål: Jeg er medlem i Sandefjord hundeklubb. Er det noen medlemsfordeler hos Din Dyreklinikk?

Svar: Ja. Medlemmer i Sandefjord hundeklubb, Sandefjord jeger og fisk samt Vestfold fuglehundeklubb får 15% rabatt på veterinærhonoraret. Husk å vise fram medlemsbevis.

 


Reiser

 

Spørsmål: Jeg skal til Sverige til sommeren. Kan vi ta med hunden vår?

Svar: Du kan ta med hunden din til Sverige. Den skal være ID-merket med chip og ha eget hundepass. Ormekur med midlet Praziqvantel skal gis 24-120 timer før du reiser inn til Norge igjen, dette må gjøres hos veterinær og du skal få et stempel  i passet til hunden.

 

Spørsmål: Jeg skal til Tyskland til sommeren. Kan vi ta med hunden vår?

Svar: Dyret kan tas med til EU-land så lenge det har pass, er id-merket med chip og vaksineres mot rabies minst 3 uker i forveien. Dessuten må du innom veterinær for å gi ormekur 24-120 timer før du reiser inn til Norge. 

Mattilsynet anbefaler at man gir en ekstra ormekur etter hjemkomst. 

 

SpørsmålJeg skal til Trondheim med fly. Kan jeg ta med hunden?

Svar: Mange flyselskaper godtar frakt av dyr. Hvis hund og bur veier under 8 kg tilsammen kan den tas med inn i kabinen. Hvis den veier over 8 kg må den sendes som spesialbagasje. Buret må være av passende størrelse. Sjekk også reglene med flyselskapet ditt.

 


Rennende øyne

 

Spørsmål: Hunden min har mye øyevåg, hva kan jeg gjøre?

Svar: Litt hvitaktig sekret om morgenen kan være helt normalt. Dersom det blir mer gulaktig, kommer flere ganger daglig og det hvite i øynene blir mer rødt må man ofte til veterinær for å få behandling. Tidlig øyekatarr kan behandles med øyeskyllevann fra apoteket.

 


Såre poter

 

Spørsmål: Hvordan kan jeg forebygge såre poter på

vinterføre?

Svar: Er det mye hår under poten bør dette klippes kort for å hindre snøklumper fra å bli hengende fast. Potevoks vil hindre snø fra å feste seg i tillegg til å gi fuktighet og virke vannavstøtende. Ved lange turer på skareføre, eller hvis man har en hund som allerede har tendens til såre poter, bør man bruke potesokk.

 

Spørsmål: Hunden min er rød

under poten, hva skal jeg gjøre?

Svar: Er det kun under én fot er det stor sjanse for skade eller flis. Sett poten i grønnsåpevann for å trekke ut

urenheter. Sett på skjerm eller potesokk for å hindre slikking da det er dette som fører til betennelse. Noen  trenger medisinsk behandling. Er det under flere labber kan det skyldes allergi.

 


Tenner

 

SpørsmålHunden min har dårlig ånde, hva kan jeg gjøre med det?

Svar: Den aller vanligste årsaken skyldes tannstein som ses som et gulbrunt belegg på tennene. Dette bør fjernes under narkose hos veterinæren. Optimalt bør det forebygges med tannpuss eller andre tannhelseprodukter. Nyreproblemer kan også være en årsak til dårlig ånde.

Veterinæren vil avdekke dette ved en kontroll.

 

Spørsmål: Hunden min har en knekt tann, hva bør jeg gjøre?

Svar: Veterinæren bør ta en kikk med en gang da dette kan være veldig smertefullt, selv om hunden ikke viser tegn på at den har vondt. Som regel må tannen trekkes. I noen tilfeller rekker det at veterinæren forsegler skaden i tannen med et spesielt stoff.

 


Vaksinasjon

 

Spørsmål: Hvor ofte bør dyret mitt vaksineres?

Svar: Valper vaksineres ofte en gang hos oppdretter. Neste vaksine får den når den er ca 12 uker gammel. Deretter årlig. Katter bør også få to grunnvaksiner når de er rundt 12 og 16 uker og deretter en gang årlig. Like viktig som vaksinen, er det at dyret samtidig får en helsesjekk. Vi oppdager mange problemer på rutinesjekker. Husk at ett menneskeår tilsvarer ca 7 år for en katt eller hund.

 

Spørsmål: Hvilke andre vaksiner enn den årlige bør man ta?

Svar: Det er kun nødvendig med rabiesvaksine om du skal til andre land enn Sverige. Skal du sør i Europa kan det være lurt med vaksine mot leptospirose i tillegg. Enkelte tisper som skal ha valper blir vaksinert mot herpesvirus.

 

 


Økt tørst

 

Spørsmål: Dyret mitt drikker veldig mye. Bør det sjekkes av dyrlege?

Svar: Økt tørst bør snarest undersøkes av dyrlege. Det kan henge sammen med sukkersyke, nyresykdom, livmorbetennelse eller andre sykdommer.

 

 


Hjelp utenom åpningstid:

 

Spørsmål: Hva om jeg trenger hjelp sent på kvelden?

Svar: Utenom åpningstid, kontakt:
 
- Grenland veterinærvakt:

- Tlf: 820 50 522
eller
Oslo Dyresykehus: 
- Tlf: 22 68 35 00

 Se her for våre artikler